“We wilden mensen met mooie activiteiten graag een podium bieden”

Op 4 december zat burgemeester Désirée Schmalschläger klaar in de radiostudio van Omroep ML5. Ze wilde coronaverhalen horen van inwoners van Leudal en omstreken. Uit verschillende hoeken deelden mensen eigen verhalen en ideeën. Anderen vroegen een nummer aan. Alles was live te volgen op de radio. 

Limburg Verlicht

Het idee van de burgemeester is onderdeel van de actie Limburg Verlicht. Die actie is bedoeld om de inwoners van alle 31 gemeenten in Limburg een hart onder de riem te steken. Burgemeester Schmalschläger: “De boodschap van de actie is: ‘meer aandacht voor elkaar’. Dat is in deze tijden extra belangrijk. Gelukkig zijn er veel mooie activiteiten gestart in onze provincie. Die mensen wilden we met radio ‘Aandacht voor elkaar’ graag een podium bieden.”
 

Profielfoto van burgemeester Leudal

Radio ‘Aandacht voor elkaar’

Tijdens de uitzending interviewde de burgemeester zelf iedereen die belde naar de studio. Schmalschläger: “Sommige mensen wilden alleen een nummer aanvragen. Anderen deelden hun verhalen over de coronacrisis. Er belden bijvoorbeeld veel mensen van zorginstellingen en muziekverenigingen. Het was erg leuk en fijn om op deze manier met mensen te praten. Ook de reacties van de luisteraars waren hartverwarmend.”
 

Persoonlijk contact

Leudal werd zwaar geraakt door het coronavirus. Burgemeester Schmalschläger was een half jaar burgemeester in die gemeente toen de crisis begon. Ze vertelt: “Persoonlijk contact met inwoners vind ik heel belangrijk. Dus ook ik stond met carnaval iedereen handjes te schudden. Al snel daarna ging het natuurlijk verschrikkelijk mis. Er moest veel geregeld worden. Leudal is een gemeente met veel zorginstellingen. Vroeger was er een radiozender speciaal voor de ziekenhuizen. Zo kwamen we op het idee van Radio ‘Aandacht voor elkaar’.”
 

Oud en nieuw 

In andere jaren hield de gemeente altijd een receptie met nieuwjaar. “Dat kan nu ook niet doorgaan. In plaats daarvan nodigen we mensen uit in de studio van Omroep ML5 om hun verhaal te delen. Als burgemeester kan ik wel een toespraak houden, maar ik hoor liever wat inwoners te vertellen hebben.”
 

Volhouden

Schmalschläger ziet ook dat mensen onrustiger worden nu er weer meer besmettingen zijn. “We zijn het allemaal zat. Maar we moeten nog wel even volhouden. Hopelijk hebben we met radio ‘Aandacht voor Elkaar’ mensen weer positieve energie kunnen geven. Laten we vooral kijken naar de mooie acties die mensen starten.”
 

De coronacrisis raakt iedereen. Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een ander? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld financiële of mentale steun. Voor andere vragen over het coronavirus kun je op deze pagina terecht.