“Denk aan wat jij kunt betekenen”

Dennis (41, Nieuwegein) zit niet graag stil. Ook niet toen de coronacrisis uitbrak en zijn werkzaamheden stopten. Hij besloot snel zelf in actie te komen. Dennis deed vrijwilligerswerk in een verpleeghuis in de buurt.  
 

Muziek maken

Twintig jaar lang werkte Dennis als soldaat in gevaarlijke landen. In 2016 besloot hij muzikant te worden. Daarnaast werkte hij ook voor de afdeling communicatie van de Koninklijke Landmacht. Door de coronaregels stopten alle activiteiten. Ook Dennis werd naar huis gestuurd: “Met twee jonge kinderen was het best pittig. In het begin van de crisis was er nog zo veel onduidelijk. Ik merkte dat veel mensen bang waren. Om mensen op te vrolijken, ging ik met andere muzikanten muziek maken. We deelden onze muziek op sociale media. Daar kregen we veel positieve reacties op. Toch vond ik dat ik meer moest doen.”

Foto van een man in legeroutfit die tussen twee kinderen staat

Handen uit de mouwen

“Ik vind dat iedereen iets moet doen voor andere mensen”, vertelt Dennis. “Een verpleeghuis bij mij in de buurt vroeg extra hulp. Dat zag ik op de website www.extrahandenvoordezorg.nl. Als militair heb ik een medische opleiding gehad. En ik vind de zorg altijd heel belangrijk werk. Het was voor mij dus logisch om te reageren. Al snel kreeg ik te horen dat ik mocht komen helpen.”

In het verpleeghuis 

Dennis werkte op een speciale zaal met coronapatiënten. Dennis: “Het was hard werken: 12 uur op een dag. We werkten drie dagen achter elkaar. Daarna waren we drie dagen vrij. Er lagen hoogbejaarde mensen die besmet waren met het virus. Sommige werden beter. Maar veel mensen gingen dood. Het was vooral heel erg om te zien dat mensen eenzaam waren. Bezoek ontvangen was heel lastig. Het voelt goed om dan nog iets voor iemand te kunnen doen.”

Wees niet bang

In het verpleeghuis waren gelukkig meer mensen die vrijwillig kwamen helpen. Dennis vertelt: “Ik vond het heel mooi om te zien dat veel mensen graag anderen helpen. Dat is hartverwarmend. Sommige mensen vinden het eng om op een corona-afdeling te werken. Gelukkig waren er genoeg mensen die het durfden, want de hulp was hard nodig.”


Er zijn nu weer veel besmettingen met corona. Dennis heeft nog een tip: “Kijk naar wat jij kan betekenen. En ga het gewoon doen! Zorg wel eerst goed voor jezelf, maar laat je nooit tegenhouden door angst. Met jouw kwaliteiten kun je heel veel mensen helpen.”

De coronacrisis raakt iedereen. Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een ander? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld financiële of mentale steun. Voor andere vragen over het coronavirus kun je op deze pagina terecht.