“Opa en oma zijn toch niet raar?”

Door de coronacrisis kon opa Cees (59, Oirschot) zijn kleinkinderen Tommie en Lova niet meer zien. Opa Cees merkte hoe ingewikkeld het was om ze uit te leggen wat er precies gebeurde. Daarom besloot hij een boekje te schrijven. Het boekje kreeg als titel: ‘Tommie en Lova – het corona-bezoek’. 

Raambezoek 

Opa Cees en oma Petra besloten hun kleinkinderen een poosje niet meer te bezoeken. Dat was begin maart. Er waren toen veel besmettingen met corona in Nederland. Opa Cees vertelt: “Het was een heel verdrietige periode. Normaal gingen we bijna elke week even langs bij onze kleinkinderen Tommie (5) en Lova (3). We misten ze erg. Toen de regels minder streng werden, konden we weer eens naar ze toe gaan. Maar we wilden geen risico lopen. We bleven dus netjes achter het raam. We noemden die bezoekjes: raambezoeken.”
 

Foto van een man die voorleest uit een boekje aan twee kinderen

Opa en oma zijn toch niet raar?

De eerste keer dat Opa Cees zijn kleinkinderen weer bezocht, was bijzonder. Hun vader had Tommie en Lova al gewaarschuwd dat ze opa en oma niet mochten knuffelen. Opa Cees: “De vader van Tommie en Lova zei dat het wel een beetje een raar bezoek zou worden. De kinderen begrepen er niets van. Ze zeiden: ‘Opa en oma zijn toch niet raar?’. Toen Lova ons zag, wilde ze direct op oma afrennen. Haar moeder hield haar tegen. Dat deed mij ontzettend veel verdriet. We wilden haar zo graag oppakken en knuffelen. Ook Lova moest ervan huilen.”
 

Corona begrijpelijk maken

Enkele weken later ziet opa Cees een foto van een van de raambezoeken. Cees: “Toen ik de foto zag, dacht ik aan de gekke tijd waar we in zitten. Voor volwassenen is het soms al moeilijk te begrijpen. Maar aan kinderen kun je het helemaal lastig uitleggen. Toen bedacht ik dat ik een boekje wilde schrijven. Om zo corona een beetje begrijpelijk te maken voor kinderen. Ik belde een vriendin die tekenaar is en we gingen meteen aan de slag.”
 

Goede doel

Opa Cees bracht het boekje uit: ‘Tommie en Lova - het corona-bezoek’. Dat deed hij samen met de uitgever Anderszins. En met tekenaar Marianne Smit. Opa Cees: “Het was zo leuk om te doen. Ik schrijf zelf graag, maar had nog nooit zoiets gedaan. Ik ben heel erg blij met het resultaat. Ook van andere grootouders, scholen en kinderen krijgen we veel leuke reacties. Het boekje is te koop via de website www.coronabezoek.nl. Een deel van het geld geven we aan stichting Present. Deze stichting brengt vrijwilligers en mensen die hulp nodig hebben bij elkaar.”

Apetrots

De kleinkinderen van opa Cees zijn heel trots: “Pas mocht ik het boekje op de school van mijn kleinkinderen voorlezen. Tommie en Lova zaten te glunderen van trots. Lova wilde het ook zelf voorlezen. Uiteindelijk durfde ze het toch niet, maar het was heel erg lief.” Tommie kon het boekje uit zijn hoofd meelezen.
 

De coronacrisis raakt iedereen. Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een ander? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld financiële of mentale steun. Voor andere vragen over het coronavirus kun je op deze pagina terecht.