“Maak het verschil, geef een kaartje”

Met de actie Kaart Gebaar zorgt Carla (27, Nootdorp) dat mensen meer kaartjes aan elkaar geven. Daarmee is ze begonnen tijdens de coronacrisis. Zo wil ze zorgen voor meer aandacht voor elkaar. Zeker in deze tijd waarin meer mensen zich eenzaam voelen. Op haar website kun je tips vinden om een mooie tekst te schrijven. 
 

Postbode Carla 

Een aantal jaar geleden werkte Carla bij de post. Daar kwam ze op het idee. Carla vertelt: “Toen ik werkte bij de post zag ik mensen rondlopen die mij als postbode niet zagen. Ik zag ze wel, maar dat wisten ze niet. Daarom bedacht ik om kaarten te gaan geven aan mensen. Mensen die ik niet of nauwelijks kende.”

Foto van een vrouw voor een muur die vol hangt met kerstkaarten

Idee groter maken

Dat idee wilde Carla graag groter maken. “Maar dat kwam er steeds niet van. Ik zag in de coronatijd dat we steeds meer teruggetrokken gingen leven. Allemaal in onze eigen bubbel. Daarom besloot ik nu in actie te komen en een speciale kerstkaartenactie op te zetten.”
 

De instructiekaart 

“Het idee is om een kaart te kiezen. Daarop schrijf je een bericht voor iemand die je niet of niet zo goed kent”, vertelt Carla. “Daar doe je dan een kaart bij met uitleg: een instructiekaart. Daarna kun je de kaarten bij iemand door de brievenbus doen. De instructiekaart kun je downloaden op mijn website. Daarop staat uitgelegd wat ‘Kaart Gebaar’ is. Ook moedig ik mensen aan om ook een kaart te sturen naar een vreemde. Op die manier blijft het hopelijk doorgaan. En sturen steeds meer mensen kaarten naar anderen.”
 

Mooie tekst

Carla daagt iedereen uit om eens na te denken over de tekst op de kaart. Carla: “Zelf vind ik het heel leuk om een mooie tekst te bedenken. Iets dat goed past bij de situatie. Met een standaardtekst wordt het al snel saai. Ik nodig mensen uit om hetzelfde te doen.”
 

Tips

“Ik merk wel dat veel mensen het lastig vinden om zelf iets te schrijven. Dat is helemaal niet erg. Iedereen mag het doen op zijn of haar eigen manier. Voor iedereen die wat hulp kan gebruiken, staan er tips op de website. Daarmee kun je een mooie kaart schrijven. Dat kan al met één zin of zelfs één woord extra. Zo maak je een persoonlijkere kaart waar meer aandacht in zit.”
 

Kettingreactie

Veel mensen laten Carla weten dat ze het een mooie actie vinden en willen meedoen. Carla: “Kaarten zijn een heel makkelijke manier om iemand te verrassen. Zeker in moeilijke tijden is het fijn om een kaartje te ontvangen. Je geeft mensen het gevoel dat er aan ze gedacht wordt. En dat ze niet alleen zijn. Ik hoop dat met mijn actie veel mensen op het idee komen om zelf ook een kaartje te sturen. Een lief kaartje kan voor mensen in moeilijke tijden net het verschil maken.”
 

Ook meedoen aan de actie van Carla? Ga naar www.kaartgebaar.wordpress.com.

De coronacrisis raakt iedereen. Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een ander? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld financiële of mentale steun. Voor andere vragen over het coronavirus kun je op deze pagina terecht.