“Samen proberen we er wat van te maken, daar helpt muziek enorm bij”

De mensen achter ‘Prijs met Johannes de Heer’ reizen normaal het hele land door. Ze zingen liederen van Johannes de Heer. Dat zijn populaire christelijke liederen uit het begin van de vorige eeuw. Arend (41) speelt verschillende muziekinstrumenten en is leider van dit project. Tijdens de coronacrisis nemen ze online zangdiensten op. “Mensen kunnen thuis vanaf de bank meezingen.” 
 

Populaire liederen

Arend speelt sinds 2017 de liederen van Johannes de Heer. Dat doet hij tijdens zangdiensten die daarvoor speciaal georganiseerd zijn. “Het zijn liederen uit het begin van de vorige eeuw”, vertelt hij. “Veel mensen van een jaar of vijftig, zestig kennen ze nog van vroeger. Het zijn christelijke liederen die gaan over geloof en vrede. De melodie is wat makkelijker dan van andere geloofsliederen uit die tijd.” 

Mensen zongen de liederen van De Heer vroeger bijna nooit tijdens kerkdiensten. Dat gebeurde wél thuis of op de zondagsschool. “De laatste jaren vinden steeds meer mensen die liederen weer leuk”, ziet Arend. “Dat merken wij op de plekken waar we spelen. Ook worden de liederen steeds vaker gespeeld bij begrafenissen en crematies. Of tijdens speciale kerkdiensten.”
 

Muziek helpt

In de zomer was er wel wat meer mogelijk. Maar nog steeds was het advies om in de kerk niet allemaal samen te zingen. “Daarin wilden we wel het goede voorbeeld geven”, vertelt Arend. Daarom zetten ze video’s online en werkten ze mee aan online kerkdiensten. En af en toe gaven ze een privéconcert. 

Zo kreeg Arend een vraag van de ouders van een meisje met een verstandelijke beperking. Hun dochter is dol op accordeonmuziek, vertelden ze. “Toen hebben we ergens buiten op een landgoed afgesproken. Vanaf een bankje heb ik een privéconcert gegeven. Het meisje zat helemaal te stralen. Dat is mooi om te zien. Het is voor iedereen een moeilijke tijd. Samen proberen we er wat van te maken, daar helpt muziek enorm bij.” 
 

Foto van een man en meisje op een bankje met een accordeon in de hand

Kerstzang

Arend weet dat veel gelovigen het missen dat ze met Kerst niet in de kerk kunnen zingen. “Daarom nemen we voor de feestdagen een online kerstzang op. Dat doen we in een kerkje waar alleen muzikanten en zangers aanwezig zijn. We zetten de teksten van de liederen in de video. Zo kunnen mensen tijdens de Kerstdagen thuis vanaf de bank meezingen. En blijven we op afstand met elkaar verbonden.”
 

De coronacrisis raakt iedereen. Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een ander? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld financiële of mentale steun. Voor andere vragen over het coronavirus kun je op deze pagina terecht.