"Iets voor een ander betekenen is makkelijker dan je denkt"

Via Stichting Present zag Annette Kok (49, Hengelo) de oproep over Kerstengelen. Samen met een paar vriendinnen besloot ze zich op te geven. Als Kerstengel geef je mensen die het nodig hebben in de weken voor kerst iets meer aandacht dan normaal. Annette organiseerde met haar vriendinnen verschillende activiteiten voor woonzorginstelling De Enk in Vorden. 

Kerstengelenactie

De Kerstengelenactie is een initiatief van Stichting Present. Dat is een stichting die zich inzet voor vrijwilligerswerk in Nederland. Met de Kerstengelenactie hoopt de stichting dat mensen in de adventsperiode (de vier weken voor kerst) wat meer naar elkaar omkijken. Hilde Colenbrander is verantwoordelijk voor de Kerstengelenactie in Bronckhorst. Ze vertelt: "Het idee is dat iedereen zich kan aanmelden als Kerstengel. Wij koppelen dan een engel aan iemand die wel wat meer aandacht verdient. Het staat de Kerstengel helemaal vrij hoe hij of zij dat wil doen. In een mum van tijd hadden zich meer dan 50 engelen aangemeld. Zoals Annette met haar vriendengroep."
 

Foto van een man en een vrouw aan tafel met mondkapjes op

Kerstengel Annette

Toen Annette de oproep van stichting Present zag, meldde ze zich direct aan. Annette vertelt: "Hilde koppelde ons aan woonzorginstelling De Enk in Vorden. Bewoners van De Enk kampen met psychiatrische problemen. Veel van hun activiteiten konden door de coronacrisis niet doorgaan. Zij verdienen in deze tijden dus wel wat extra aandacht. Toen ben ik met vriendinnen gaan nadenken over wat we voor de bewoners van De Enk konden organiseren."

Spelletjes en wandelen 

"Samen met ons contactpersoon bij De Enk bedachten we verschillende activiteiten", vertelt Annette. "Drie vriendinnen van mij organiseerden een high tea. Ook zijn we gaan wandelen met de bewoners. Voor diegenen die daar geen zin in hadden, gingen andere vriendinnen van mij spelletjes spelen met hen bij De Enk. Het viel me op dat er heel veel mogelijk was. Het was allemaal heel snel geregeld en de bewoners vinden het superleuk. Iets voor een ander betekenen kan al met een klein gebaar."

Bingo 

Op 23 december staat er een bingo gepland van Annette en haar team. Het is echter de vraag of dit met de huidige lockdown door kan gaan. Annette: "We moeten kijken wat er mogelijk is binnen de huidige maatregelen. Maar desnoods doen wij alle voorbereidingen en bieden we de bingo inclusief prijzen aan zodat De Enk het zelf kan uitvoeren. We moeten blijven denken in mogelijkheden."
 

De bewoners

"De reacties van de bewoners zijn hartverwarmend’, vertelt Annette. ‘Ze zijn ontzettend dapper en heel positief ondanks deze vervelende en onzekere tijden van corona. Dat is erg inspirerend en daar willen we graag iets speciaals voor doen. Wat ons betreft gaan we in 2021 zeker door met onze acties."
 

De coronacrisis raakt iedereen. Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een ander? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld financiële of mentale steun. Voor andere vragen over het coronavirus kun je op deze pagina terecht.