“Plant een (digitale) bloem voor de overleden mensen”
Annemieke Kuin (52, Hoorn) werkt als geestelijk verzorger in het Dijklander Ziekenhuis. Samen met haar collega’s bedacht Annemieke de gedenktuin. Daarvoor is een stukje grond vrijgemaakt bij de ziekenhuizen in Hoorn en Purmerend.
Spookstad
“Begin maart 2020 leek het ziekenhuis wel een spookstad. Het waren de eerste weken dat iedereen zoveel mogelijk thuis moest blijven. Op de intensive care en de corona-afdeling was er veel drukte. Maar in de centrale hal en de andere afdelingen was het erg stil”, vertelt Annemieke. “In het begin zaten we met zoveel vraagtekens. Familieleden en patiënten hadden extra steun nodig. Bijvoorbeeld om te praten over wat er gebeurde. Maar ook dokters en verpleegkundigen in het ziekenhuis hadden die steun nodig. Samen met de maatschappelijk werkers belden wij alle familieleden van coronapatiënten. Vooral de verhalen van de familie van de eerste overleden patiënten waren erg verdrietig. Afscheid nemen was toen nog bijna niet mogelijk. Dat kwam doordat er niet genoeg bescherming was, zoals mondkapjes.”

Luisteren
“Als geestelijk verzorger in een ziekenhuis luister je naar patiënten, hun familie en medewerkers”, vertelt Annemieke. “Je steunt ze in de moeilijke periodes in hun leven. Zij vinden het ook fijn dat we samen de overleden mensen herdenken. Dat doen we op een speciale bijeenkomst. Dan denken we samen met familie aan de mensen die het jaar ervoor in het ziekenhuis zijn overleden. De mensen van wie ze zoveel hielden. Bij elkaar komen is nu lastig. Daarom bedachten we een veilige manier. Speciaal voor de familie van patiënten die dit jaar zijn overleden.”
Gedenktuin
Annemieke: “In de speciale bijeenkomsten waren bloemen altijd belangrijk. De ziekenhuizen in Hoorn en Purmerend staan in een streek waar veel bloembollen worden verbouwd. Zo kwamen we op het idee om een gedenktuin te maken voor het ziekenhuis. We stuurden een kaart met een gedicht en een paar bloembolletjes naar de familie van overleden patiënten. Die bolletjes konden ze planten als herinnering aan hun lieve familielid. Dat kan op een eigen plek. Maar ook in de gedenktuinen bij de ziekenhuizen.”
“We hebben laten weten op welke tijden medewerkers van het ziekenhuis hen konden ontvangen. Mensen vonden het heel prettig om hun verhaal nog een keer te kunnen vertellen.”
Digitale gedenktuin
Natuurlijk kunnen mensen de bolletjes ook planten op een eigen plek. Bijvoorbeeld als ze liever niet naar het ziekenhuis willen komen. Ook kunnen zij de digitale gedenktuin gebruiken op de website van het ziekenhuis. Annemieke: “Daar kunnen mensen een foto van hun favoriete bloem plaatsen. En een bericht of wens ‘planten’.”
Kijk naar elkaar om
Annemieke: “De gedenktuin past goed bij de actie van Stichting Stadslandbouw. Zij hebben een groot hart van tulpen aangelegd voor het ziekenhuis in Hoorn. Dit als herinnering aan alle mensen die het zwaar hebben gehad in deze coronatijd. En als dank voor de zorgmedewerkers. Een heel mooi gebaar dat hoort bij ‘aandacht voor elkaar’. Dat doet veel mensen goed. Voor de derde keer dit jaar zijn er heel veel besmettingen met corona. Het is voor iedereen zwaar. En we zijn dat coronavirus echt wel zat. Juist nu is het belangrijk dat we elkaar steunen en blijven omkijken naar elkaar.”
De coronacrisis raakt iedereen. Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een ander? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld financiële of mentale steun. Voor andere vragen over het coronavirus kun je op deze pagina terecht.