“Het samen zijn is het belangrijkste”

Annelies Kastein (60, De Bilt) is directeur van stichting Eet Mee. Deze stichting brengt vreemden met elkaar in contact door etentjes te organiseren bij mensen thuis. Dat werd door de coronacrisis een stuk lastiger. Dus bedacht de stichting ‘video-etentjes’. Zo kan ze mensen toch nog bij elkaar brengen.  
 

Stichting Eet Mee

Stichting Eet Mee bestaat al 11 jaar. Annelies merkt hoe belangrijk het is dat mensen elkaar blijven ontmoeten. Zeker tijdens de coronacrisis. Ze vertelt: “We zetten ons in voor iedereen die nieuwe mensen wil ontmoeten. Daarbij hebben we extra aandacht voor ouderen en vluchtelingen. Via de website kunnen mensen zich opgeven als eetadres. Of ze kunnen laten weten dat ze ergens willen gaan eten. Wij zoeken vervolgens mensen die bij elkaar passen. Als het klikt, kunnen mensen vaker afspreken. Het eten is daarbij eigenlijk een soort hulpmiddel. Het gaat om de ontmoeting: samen zijn is het belangrijkste.”
 

Foto van een vrouw die aan tafel zit met een bord eten en tegelijkertijd een video call bijwoont
Foto: Inge Pont

Strenge regels

Door de coronacrisis stopten de ontmoetingen, vertelt Annelies: “Mensen mochten niet meer bij elkaar komen door de strenge regels. De etentjes konden natuurlijk niet meer doorgaan. Ook waren veel mensen bang en bleven liever thuis. Terwijl wij duidelijk zagen dat mensen wel contact met anderen nodig hadden. We moesten dus iets anders bedenken. We hebben al onze oudere deelnemers gebeld en gevraagd wat zij graag wilden. Daarna belden we hen iedere week. Daardoor konden zij beter omgaan met de spanning en het alleen zijn. Dat moment van ontspanning wilden we aan meer mensen kunnen geven. Zo ontstond het idee van de video-etentjes.”
 

Video-etentjes

“Met deze video-etentjes proberen we mensen toch nog bij elkaar te brengen. Via ons systeem koppelen we mensen aan elkaar. We vragen aan iedereen zelf iets lekkers te koken. En de tafel gezellig te maken. Tijdens het etentje kunnen mensen via een videoverbinding gezellig praten en elkaar leren kennen. Gasten krijgen tips om het etentje goed te laten lopen. Als mensen zo’n videoverbinding ingewikkeld vinden, dan testen we dat eerst met ze. Onze deelnemers komen uit het hele land en zijn heel verschillend. Iedereen heeft weer een andere reden om mee te doen.”

Uit de coronabubbel

De stichting krijgt veel positieve reacties. “Je praat echt met elkaar alsof je samen aan tafel zit. Laatst sprak ik een vluchteling. Hij vertelde nog nooit zo lang Nederlands met iemand te hebben gesproken. Dat is heel waardevol. Ook hoor ik vaak dat mensen door de video-etentjes even uit de ‘coronabubbel’ stappen. Ze maken op deze manier toch nog een beetje gezelligheid mee. Daar doen we het voor.”
 

De coronacrisis raakt iedereen. Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een ander? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld financiële of mentale steun. Voor andere vragen over het coronavirus kun je op deze pagina terecht.