“Door sociaal actief te blijven, voorkom je heel veel klachten”
Anne-René van Wissen (43, Rotterdam) werkt als ‘sociaal makelaar’ bij de organisatie DOCK. Ze helpt mensen hun eigen leven en dat van anderen te verbeteren. Bijvoorbeeld door bewoners met een idee voor de buurt in contact te brengen met de geschikte organisaties. En door hulp te regelen voor mensen die hun eigen post niet kunnen lezen. Of moeite hebben met de administratie. Dit jaar probeert ze vooral te voorkomen dat alleenstaande of zieke ouderen door corona nog eenzamer worden.
Achteruitgaan
Eenzaamheid onder ouderen is in dit coronajaar een groot probleem, ziet Anne-René. Zeker nu de crisis al zo lang duurt. “Het is deze weken anders dan bij de eerste lockdown. We zijn nu al zoveel maanden bezig. Mensen zijn er klaar mee. Het groepsgevoel dat er in het begin was, is ook een stuk minder geworden. Je ziet mensen echt achteruitgaan. Ze vergeten sneller dingen en worden somber. Ook komen ze de deur niet meer uit. Daardoor gaan ze niet alleen mentaal, maar ook lichamelijk achteruit”, vertelt ze.

Pakketbezorgers letten op
Na de zomer ontstond het idee om pakketbezorgers extra te laten letten op ouderen. Dat idee voerden ze uit samen met PostNL. 15 bezorgers werden er speciaal voor getraind. Anne-René legt uit: “Als pakketbezorger bellen zij bij de mensen aan. Zij zien hoe het met iemand gaat. En dus ook als het wat minder goed gaat. Dat iemand in de war is, of zichzelf niet meer goed kan verzorgen. Maar bijvoorbeeld ook als mensen heel veel spullen bestellen. Of steeds de pakketbezorger binnen vragen voor een kopje koffie omdat ze zo eenzaam zijn.”
Proef
Het idee is eerst alleen als een proef uitgevoerd in de Rotterdamse wijk Schiebroek-Hillegersberg. “Als de pakketbezorgers daar iets zagen waar ze zich zorgen om maakten, konden ze dat melden. Die melding kwam bij ons. Wij gingen dan langs om te kijken hoe het met de bewoners gaat. En waar we ze bij kunnen helpen. Als het heel ernstig was, vroegen wij direct hulp bij het wijkteam. Het is fijn om op deze manier wat extra ogen en oren te hebben. Ik krijg liever een melding waar uiteindelijk niets aan de hand blijkt te zijn. Dat is beter dan niets horen. Want dan kunnen we dus ook niet kunnen helpen”, zegt Anne-René.
Ondernemers in de buurt
Volgens haar is de kans groot dat het idee ook in andere delen van Rotterdam wordt uitgevoerd. Maar ze hoopt ook dat andere ondernemers in de buurt sneller waarschuwen. Bijvoorbeeld als ze zien dat het met een klant niet goed gaat. “Dat kan gewoon bij de organisaties voor ouderen bij hen in de wijk.”
Ommetje
Ouderen die het in deze tijden moeilijk hebben, adviseert Anne-René om vooral actief te blijven. “Dat is echt mijn belangrijkste tip. Trek die jas aan en ga de deur uit. Blijf dat ommetje maken, alleen of op gepaste afstand met z’n tweetjes. Ga je als vriend of familielid bij een oudere op visite? Ga dan vooral even lekker naar buiten! Hetzelfde geldt voor de organisaties die zich met deze ouderen bezighouden. Kijk vooral naar wat er allemaal nog wél kan. En blijf activiteiten organiseren. Als mensen sociaal actief weten te blijven, voorkomen ze heel veel klachten.”
De coronacrisis raakt iedereen. Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een ander? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld financiële of mentale steun. Voor andere vragen over het coronavirus kun je op deze pagina terecht.