"Een fijne kerst voor alle ouderen"

Atie Schipaanboord (62, Woerden) werkt bij ouderenorganisatie ANBO. De organisatie zet zich in voor de gezondheid van ouderen in Nederland. Voor de kerstdagen openen ze een speciale telefoonlijn en versturen ze kerstpakketten. Eerder startten ze al een kerstkaartenactie. In totaal ontving de ANBO meer dan 25.000 zelfgemaakte kerstkaarten om te versturen aan ouderen. 
 

Veel vragen tijdens eerste golf

Vooral ouderen vormen een risicogroep in de coronacrisis. Daarom kwam ANBO gelijk in actie toen het virus ook Nederland bereikte. Atie vertelt: "In het begin was er nog veel onduidelijk. Daarom hebben we direct de telefoonlijn opgezet voor ouderen die vragen hadden. Daarnaast hebben we een vraag- en antwoordenlijst over het virus op de website geplaatst. We kregen zoveel telefoontjes: mensen wisten soms niet wat de richtlijnen van de overheid voor hen betekenden. Wat ze wel en niet mochten doen. Het was voor ons ook allemaal nieuw, maar we probeerden iedereen zo goed mogelijk te helpen."
 

Profielfoto Atie

Meer richtlijnen betekent meer regelen

ANBO vroeg haar leden ook wat zij nodig hadden. Atie: "We zagen dat mensen de richtlijnen heel serieus namen en zichzelf weinig activiteiten toestonden. Ze waren een beetje angstig en wilden geen risico lopen. Dat was in de tweede golf niet anders. Met de nieuwste richtlijnen merken we dat het dagelijks leven voor ouderen nóg intensiever is geworden. Er moet veel meer worden geregeld. Zeker voor mensen die alleen wonen zijn of met een zieke partner thuis zitten. Het is belangrijk dat we elkaar blijven helpen." 
 

Een beetje extra aandacht deze kerst

"Kerst kan een eenzame periode zijn voor veel mensen, zegt Atie. Zeker nu het land weer in lockdown is. Daarom willen we graag zo veel mogelijk ouderen een hart onder de riem steken. Via onze speciale kerstlijn kunnen mensen bellen voor een praatje en we delen 120 kerstpakketten uit aan mensen die wel wat extra aandacht verdienen deze kerst. Via onze grote kerstkaartenactie hebben we meer dan 25.000 zelfgemaakte kerstkaarten gekregen voor ouderen."
 

De kerstkaarten zijn onderweg

Atie is onder de indruk van de creativiteit van mensen. Atie: "Er zitten heel verrassende kaarten tussen. Dat is erg leuk om te zien. Het is daarnaast hartverwarmend hoe graag mensen iets willen doen voor een ander. Er deden ook veel kinderen en scholen mee aan de actie. Wij zijn nu druk bezig om alle kaarten in enveloppen te stoppen en te verspreiden door Nederland. Hopelijk geven de kerstkaarten straks een beetje licht in deze donkere dagen."
 

De coronacrisis raakt iedereen. Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een ander? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld financiële of mentale steun. Voor andere vragen over het coronavirus kun je op deze pagina terecht.