“Applaus voor de inwoners van Alphen aan den Rijn”

Magazine Doen! is een tijdschrift dat de gemeente Alphen aan den Rijn ieder jaar uitgeeft. In het tijdschrift vertellen inwoners over de verschillende plannen om de gemeente te verbeteren. Dit jaar maakte de gemeente een speciaal corona-exemplaar. Projectmedewerker Esther van Ellinkhuizen – Stouten vertelt: “Het is een tijdschrift vol met verhalen van mensen die wel een applausje verdienen.”
 

Grote zorgen

“In het begin van de crisis”, vertelt Esther, “kregen we veel vragen van inwoners. Wij hadden op dat moment ook nog niet alle antwoorden. Er was veel onrust. Toen de steunregelingen kwamen, kregen we ook daar veel vragen over. Mensen zijn bang dat ze de rekeningen niet meer kunnen betalen. Ook zien we dat veel mensen eenzaam zijn. Als gemeente proberen we iedereen zo goed mogelijk te helpen.”
 

Profielfoto van een lachende vrouw

Aandacht voor elkaar

Gemeente Alphen aan den Rijn maakt serieus werk van de landelijke actie ‘Aandacht voor Elkaar’. Esther: “Samen met mijn collega heb ik gezocht naar bijzondere activiteiten en verhalen in de coronatijd. We vonden het belangrijk om aandacht te geven aan goede ideeën. Tijdens de intelligente lockdown hebben we inwoners geïnterviewd. Die interviews staan in het speciale corona-exemplaar van ons tijdschrift Doen! Ook hebben we die verhalen gedeeld via onze sociale media.”
 

Nog meer verhalen

In het tijdschrift staan verhalen van mensen, van jong tot oud. Esther: “Er staan verhalen in van vrijwilligers bij de huisartsenpost en zorgmedewerkers in de verpleeghuizen. Maar ook van een mevrouw die met kinderen een stoepkrijtwedstrijd is gestart. Het tijdschrift is bij alle inwoners van de gemeente bezorgd. Het is een groot succes. We hebben er ook een mooi boek van gemaakt. Op dit moment zijn we bezig om nog meer verhalen te verzamelen. Ook gaan de kinderraad en kinderburgemeester een videoboodschap opnemen. Daarin leggen ze uit wat de coronacrisis voor hen betekent. Je ziet dat het voor kinderen ook een ingewikkelde tijd is.”
 

Film

Door de coronacrisis is de gemeente minder op straat te zien dan normaal. Esther: “Onze gebiedsadviseurs zijn altijd in de wijken en dorpen. Dat is nu veel minder. Volgens de coronaregels moeten we zo weinig mogelijk reizen. Daarom hebben we een film gemaakt over de gebiedsadviseurs. Zodat inwoners weten dat we voor ze klaar staan. De inwoners zien ons misschien minder, maar we zijn er wel.”
 

Nieuwe plannen 

Voor de decembermaand heeft de gemeente ook genoeg plannen. Esther vertelt: “In december kunnen mensen zich door de feestdagen alleen voelen. Ook dan willen we er als gemeente zijn voor onze inwoners. Zo gaan we begin december met vrijwilligers langs bij alle ouderen van 80 jaar en ouder. We gaan ook posters maken. Inwoners kunnen die voor hun raam hangen als uitnodiging voor een gesprekje aan de deur. Je hoort dat er in de gemeente veel steun wordt gezocht. Het zijn bijzondere tijden. Hopelijk kunnen wij toch een beetje zorgen voor het gevoel dat we bij elkaar horen.”
 

De coronacrisis raakt iedereen. Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een ander? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld financiële of mentale steun. Voor andere vragen over het coronavirus kun je op deze pagina terecht.