“De crisis is heel hard aangekomen”
In Nederland leven zo’n 40.000 mensen met een Somalische afkomst. Het is daarmee de op één na grootste Afrikaanse bevolkingsgroep in ons land. De coronacrisis raakt de Somaliërs hard, zien Abdikarim Mohamud (Haarlem) en Fatumo Farah (Amstelveen). Ze proberen hun landgenoten zo goed mogelijk door de crisis te helpen. Dat doen ze samen met andere vrijwilligers. Bijvoorbeeld door een hulplijn op te zetten. “Taal mag geen hindernis zijn.”
Verspreid
De eerste Somaliërs kwamen in 1989 als vluchteling naar Nederland. Er was toen een burgeroorlog in het Oost-Afrikaanse land. Daarna zijn er nog verschillende momenten geweest waarop er Somalische vluchtelingen naar Nederland kwamen. De Somaliërs die in Nederland zijn gebleven, wonen door heel het land, vertelt Fatumo. “De grootste groep Somaliërs woont in Zuid-Holland, rond Rotterdam en Den Haag. Ook in Noord-Holland en Brabant wonen er grotere groepen Somaliërs. Maar verder wonen ze over het hele land verspreid.”

Grote gezinnen
Fatumo vertelt over de gevolgen van corona op de Somaliërs in Nederland. “De crisis is heel hard aangekomen. Denk aan grote gezinnen met soms wel 9 kinderen, die op een veel te kleine ruimte leven. Dat zorgt tijdens een lockdown niet alleen voor vervelende situaties. Het is daardoor ook heel lastig om goed thuisonderwijs te volgen. Veel families weten niet goed waar ze hulp kunnen krijgen. Ook zijn er veel Somalische ondernemers die het moeilijk hebben door de crisis.”
Hulplijn
Abdikarim en Fatumo vinden het belangrijk dat hun landgenoten goede informatie hebben over corona. Maar niet alle Somaliërs kennen even goed de Nederlandse taal. Daarom zijn de twee in actie gekomen samen met andere Somalische vrijwilligers. Zo zijn ze een hulplijn gestart. Somalische zorgmedewerkers beantwoorden daar vragen over het coronavirus. Ook vertalen ze belangrijke informatie voor ouderen en mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Bijvoorbeeld van de overheid of de Wereldgezondheidsorganisatie. Die informatie verspreiden ze dan via social media en WhatsApp, vertelt Abdikarim.
Filmpje
Ze hebben ook een filmpje gemaakt dat uitleg geeft over de coronaregels. Van afstand houden tot handen wassen en het dragen van mondkapjes. Fatumo: “Door zo’n filmpje is het voor iedereen duidelijk. Of je nu hoogopgeleid bent of niet kunt lezen.” Abdikarim: “Een team vrijwilligers vertaalde meteen de toespraak die minister-president Rutte in december gaf vanuit het Torentje. We zijn tot middernacht doorgegaan. Zo konden we alle informatie zo snel mogelijk rondsturen. Voor mensen die niet goed kunnen lezen, spreken we dan berichten in.” Hij vindt het jammer dat de overheid niet zelf de informatie in het Somalisch vertaalt. “Ook als je ziet dat het wel in een aantal andere talen gebeurt. Taal mag geen hindernis zijn. Zeker niet als het om gezondheid gaat. Of om steun voor ondernemers.”
Samenwerken
Tientallen vrijwilligers helpen Abdikarim en Fatumo. Ze proberen ervoor te zorgen dat iedere Somaliër belangrijke informatie en hulp kan krijgen. Dat lukt nog niet goed genoeg, vinden ze. “We moeten informatie geven aan mensen die wonen van Leeuwarden tot Vlissingen. Niet alleen in de Randstad, waar wij allebei wonen”, zegt Fatumo. Daarom is het volgens Abdikarim zo belangrijk om goed samen te werken met gemeenten en lokale GGD’en. “We hopen dat het in 2021 lukt om die samenwerking uit te breiden. Zodat de Somalische mensen in Nederland de aandacht krijgen die ze verdienen.”
De coronacrisis raakt iedereen. Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een ander? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld financiële of mentale steun. Voor andere vragen over het coronavirus kun je op deze pagina terecht.