"We helpen iedereen die naar ons toe komt met een probleem"
In 2010 startte Abdelhamid Idrissi (31, Amsterdam) met Studiezalen in heel Amsterdam. Op deze veilige, rustige plekken kunnen kinderen huiswerk maken. Ook de studiezalen moesten in maart sluiten door de coronaregels. Abdelhamid besloot op een andere manier mensen te helpen.
Abdelhamid weet nog goed hoe hij zich voelde toen alle studiezalen dicht moesten: "In de studiezalen kunnen kinderen en jongeren na schooltijd bij elkaar komen. Ze maken er opdrachten voor school. Of ze krijgen hulp bij het huiswerk. Zo kunnen ze zich op allerlei manieren ontwikkelen. Door de lockdown was dit in één keer allemaal weg. Ik dacht meteen aan alle gezinnen die in een klein huis wonen. En aan de ouders niet thuis kunnen werken. Of die misschien hun baan verliezen. Ik kon niet stil blijven zitten. Ik moest op een andere manier gaan helpen."

Bellen, bellen, bellen
"Daarom besloot ik met mijn team alle 700 gezinnen te gaan bellen. Door de gesprekken ontdekte ik dat veel gezinnen geen eigen laptop hebben. Of niet op het internet kunnen. In andere gezinnen hebben de ouders geen werk meer. En daardoor geen geld meer om eten te kopen. Het was heel verdrietig om de problemen aan te horen. Gezinnen die het al moeilijk hadden, hebben het nu nog moeilijker. Dus besloten we hen te helpen. We regelden laptops en maakten voedselpakketten. En samen met bedrijven hebben we geld opgehaald. Iedereen was ons heel dankbaar."
‘Ik ben er voor je’
Veel mensen weten Abdelhamid nu ook zelf te vinden: "Mensen komen nu zelf naar ons toe met een vraag. Zo was er laatst een jongen waarvan zijn fiets was gestolen. De diefstal had grote gevolgen voor het gezin. De jongen kon zich nu niet meer makkelijk verplaatsen. Wij kijken dan meteen wat we kunnen doen. We helpen mensen zoveel als we kunnen. En daar stoppen we pas mee als ze er klaar voor zijn. Ik wil hen heel graag het gevoel geven van: ‘ik ben er voor je’."
Gebruik je kwaliteiten
Adelhamid ziet veel mensen die ook willen helpen. Maar ze weten niet goed hoe ze moeten beginnen. Hij heeft een advies: "Ga iets doen waar je goed in bent. Bij onze vrijwilligers kijken we ook naar waar zij goed in zijn. Dit werk houd je het langst vol als je iets doet waar je hart ligt. Iedereen helpt op zijn of haar eigen manier."
De toekomst
De coronacrisis heeft ook goede kanten, vindt Abdelhamid. Hij vertelt: "We kennen nu veel beter de problemen van sommige gezinnen in Amsterdam. En we weten nog beter wat mensen nodig hebben. Ook bedrijven weten ons te vinden. Zo kunnen we nog meer betekenen voor de gezinnen. Daar zijn we heel dankbaar voor. In de toekomst hopen we die samenwerking uit te breiden. En zo nog meer mensen te kunnen helpen."
De coronacrisis raakt iedereen. Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een ander? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld financiële of mentale steun. Voor andere vragen over het coronavirus kun je op deze pagina terecht.